2020 was het jaar waarin de Melkweg zijn vijftigjarige verjaardag vierde. Dat gebeurde heel anders dan gepland, dankzij een hard toeslaande coronacrisis en een plotseling vertrekkende directeur. Aanvankelijk was mij gevraagd om jubileumactiviteiten en redactiewerk ten behoeve van een jubileumboek te koppelen; een eenduidig Melkweg 50-gevoel. Uiteindelijk vond er één talkshow plaats, in januari 2020, over verleden, heden en toekomst van het culturele centrum. Online gebeurde van alles – soms zelfs met een jubileumgevoel. Maar vooral moest het boek er komen. En dat kwam er ook, zij het een half jaar later dan oorspronkelijk het plan was. Het boek is te koop via de website van de Melkweg en in selecte boekhandels, maar bijvoorbeeld ook in de shop van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Ik maakte Melkweg 50 Lichtjaren met een aantal externe topschrijvers, een redactie uit de Melkweggelederen, vormgever Van Lennep en drukkerij robstolk. Tegelijkertijd verschenen in een Nederlandse en een Engelse editie, is het een eigenwijs document dat staat voor de veelzijdigheid, veelkleurigheid en tegendraadsheid van de Melkweg.
Uit de recensie van Peter van Brummelen in het Parool: “Het boek lezen is vooral een kwestie van je laten verrassen, iets opzoeken is door de wilde opzet bijna niet te doen.”
Uit de recensie van Inge van Nimwegen in Lust For Life: “In een jaar waarin een passend feestje vieren niet mogelijk is, biedt dit boek een bijzonder passend eerbetoon aan een Nederlands en internationaal fenomeen.”